День спротиву

Вшановуємо 80-ту річницю Дня ромського спротиву

ГО "Голос Ромні" низько схиляє голови перед подвигом наших предків у їхній нерівній боротьбі з нацистами.

Avatar placeholder

Голос Ромні

16.05.2024

1 хвилина на прочитання

16 травня — День ромського спротиву. Сьогодні ми вшановуємо подвиг наших предків, які 80 років тому, перебуваючи у неволі, героїчно дали відсіч нацистам. Тоді, у далекому 1944 році, 6 тисяч ромів і ромок були ув’язнені в концентраційному таборі Аушвіц-Біркенау. Напередодні вони дізналися, що нацисти планують їх стратити. Однак 16 травня понад 600 ув’язнених не вийшли на ранкову перекличку, а натомість забарикадувались у своїх бараках. Все, що у них було для захисту, — металеві труби та дерев’яні палиці. Але вони мали найголовніше — сміливість! Це допомогло їм дати гідну відсіч нацистам, які були змушені відступити.

Цей день надзвичайно важливий для нас. Адже, на жаль, через російсько-українську війну, наша боротьба триває й досі. Нині тисячі ромів разом з іншими громадянами та громадянками України чинять опір російській навалі. І ми маємо історичний приклад, який демонструє стійкість ромського народу; орієнтир, який веде нас крізь важкі випробування до кращого майбутнього.

Знаючи історію нашого народу, ми низько схиляємо голови, вшановуючи пам’ять тих, хто боровся, і тих, хто в цій нерівній боротьбі загинув. Ромська громада систематично зазнає утисків і дискримінації, але ми продовжуємо відстоювати її право на людську гідність і рівні можливості, аби врешті збудувати толерантне та рівноправне суспільство.