Брюссель

Візит "Голосу Ромні" до Брюсселю: спонукаємо партнерів підтримувати Україну

Наша громадська організація долучилася до заходу "Попередня зустріч високопосадовців щодо брифінгу неурядових організацій України".

Avatar placeholder

Голос Ромні

30.04.2024

2 хвилини на прочитання

На тлі тривалої війни та поглиблення економічної кризи в Україні становище ромів стає все вразливішим. Наша громада зіштовхується з дискримінацією в різних сферах. Ідеться про доступ до гуманітарної допомоги, колективних центрів і притулків, соціальних послуг, освіти та працевлаштування. "Голос Ромні" докладає всі зусилля, щоб вести постійний діалог з організаціями та донорами на міжнародному рівні та доносити інформацію щодо проблем і потреб ромської спільноти.

11 квітня в Брюсселі президентка "Голосу Ромні" Анжеліка Бєлова взяла участь у "Попередній зустрічі високопосадовців щодо брифінгу неурядових організацій України". Подію організували Представництво Великої Британії при ЄС у Брюсселі та неурядова організація "Платформа" спільно з Mercy Corps. Ми переконані: залучення ромських громадських організацій до подій такого рівня допомагає підвищити усвідомленість міжнародної спільноти про проблеми, з якими зіштовхується ромська громада в умовах війни. Ми прагнемо спонукати наших партнерів підтримувати Україну й оперативно та глобально реагувати на ті виклики, які постають перед українським суспільством та ромською спільнотою зокрема.

Брюссель

Наразі ми лобіюємо кілька пріоритетних напрямків, на яких варто зосередитися партнерам. Насамперед проблемам ромів потрібно надавати більше уваги та проводити комплексну оцінку їхніх потреб. В Україні роми проживають у різних регіонах, не тільки прифронтових. До прикладу, у західних областях найбільша ромська громада не має доступу до чистої води, газу, опалення та належних умов. Проте ми не можемо допомогти їм через фіксовані напрямки підтримки наших партнерів, і це потрібно змінити. Гуманітарні заходи слід поєднувати з програмами економічного розвитку, спрямованими на підтримку найбільш вразливих груп населення. Такий комплексний підхід дозволить їм здобути нові навички, перекваліфікуватися, працевлаштуватися чи започаткувати власний бізнес — зміцнити свою економічну незалежність. Крім того, через війну фінансування Ромської стратегії до 2030 року досить обмежене, однак воно необхідне для її імплементації.

Брюссель

Загалом будь-яка допомога для ромської спільноти має бути спрямована за принципом "Нічого для ромів без ромів". Водночас варто більше уваги надавати голосам жінок. Жіночі неурядові обʼєднання в Україні потребують підтримки вже нині, адже помітна тенденція, що міжнародні гуманітарні організації обмежують фінансування, а після закінчення війни взагалі можуть залишити Україну. Тому важливо вже тепер створити покращені умови для місцевих об’єднань, які дозволять їм бути самодостатніми та працювати над майбутнім гуманітарним реагуванням і відновленням країни. Ромські організації слід залучати до ширших обговорень цих питань уже зараз.