навчальна програма

Тренінг з прав людини від Валерії Рибак: що дізналися ромські активістки та членкині ГО

Знайомимо вас зі ще однією тренеркою, котра навчала наших лідерок під час програми на озері Віта.

Avatar placeholder

Голос Ромні

04.06.2024

1 хвилина на прочитання

Валерія Рибак — директорка ГО "Вектор прав людини", українська правозахисниця, має досвід роботи і в державних установах, і в громадських організаціях. У сфері захисту прав людини у громадському секторі вона працює з 2008 року. Також Валерія — експертка з судового моніторингу, авторка досліджень, публікацій та посібників щодо комунікаційної діяльності судової влади, дотримання права на справедливий суд в Україні. Крім того, ініціювала використовувати судові трансляції як освітній інструмент у підготовці правниць і правників у закладах вищої освіти. Наша тренерка організувала та була однією з експерток першої системної тренінгової програми для прессекретарів судів. Започаткувала та координувала проєкти щодо судових комунікацій в умовах війни, психологічної допомоги постраждалим від бойових дій росії проти України та спеціалістам і спеціалісткам, які надають таку допомогу.

На нашому тренінгу Валерія ділилася досвідом і розкривала такі теми:

- що таке права людини та їхня класифікація;

- чи потрібні нам права людини у повсякденному житті;

- документи, якими вони закріплені, та хто їх захищає;

- роль громадських організацій у захисті прав людини.

навчальна програма

Анонсуючи свою частину тренінгу, Валерія розповіла: "Права людини – це можливість зробити цей світ кращим і кращим наше життя у ньому. І хоч вони дані нам від народження, за них доводиться постійно боротися. Люди у людей намагаються "відібрати" права людини, адже розуміють їх силу. Щоб отримати більше можливостей у цьому житті, варто розпочати принаймні з того, щоб розібратися, що ж таке права людини і яку силу вони мають. Ось це ми й спробуємо зробити на тренінгу".

Ініціатива "Розвиток спроможності ромських ГО в Україні" реалізується ГО "Обʼєднання ромських жінок "Голос Ромні" в межах програми "Спроможні та сильні", що виконує Фонд Східна Європа за підтримки Швейцарії.