навчальна програма

На Закарпатті завершилася навчальна програма для представниць ромських ГО та ромських активісток

Це був тиждень інтенсивних занять, активних дискусій і теплого спілкування.

Avatar placeholder

Голос Ромні

03.06.2024

2 хвилини на прочитання

“Голос Ромні” ретельно працював, аби втілити всі ідеї та забезпечити якісну програму учасницям. Цей тиждень ще більше згуртував нас для розвитку громадського руху у ромській громаді. Ми прагнемо створити нетворк потужних ромських лідерок і ромських жіночих організацій, аби розширювати права та можливості громади, говорити про це на локальному, національному і міжнародному рівнях.

навчальна програма

Під час розробки навчальної програми взяли за основу досвід нашої президентки Анжеліки Бєлової. Свого часу вона пройшла чимало курсів, тренінгів і навчань у різних форматах, продовжує розвиватися й зараз, а тому знає, як налаштувати ефективну роботу. За її словами, навчальна програма на “Озері Віта” охопила кілька важливих тем.

“Проєктний менеджмент, фандрайзинг — основа для того, щоб дівчата могли залучати кошти для своїх соціальних проєктів та вміли їх писати. Вивчали також основи комунікації: як спілкуватися з партнерами та владою, як правильно просувати власні соціальні проєкти, писати матеріали, аби більше людей знали про важливі ініціативи, які вони реалізують, і водночас ставати впізнаваними. ГЗН (гендерно зумовлене насильство) — це табуйована тематика в ромській громаді, однак наша організація активно пропагує гендерну рівність. Ми розуміємо, що таких об’єднань, як наше, має бути більше, тому нам потрібно більше експертів та експерток, так званих агенток змін у своїх громадах, які володіють знаннями щодо превенції та протидії гендерно зумовленому насильству. Я розумію, що невід'ємною частиною будь-якої соціальної ініціативи є партисипативний підхід. Тому ми також провели навчання з фасилітації. Спочатку потрібне обговорення з цільовою аудиторією про їхні потреби та проблеми і на основі цього можна створювати проєкти. Фасилітація фокус-груп необхідна, щоб правильно комунікувати зі своєю цільовою аудиторією, як говорити на чутливі теми, досліджувати потреби цільової аудиторії та задовольняти ці запити” — розповідає Анжеліка Бєлова.

навчальна програма
навчальна програма

Бонусом для учасниць цього навчання стала локація тренінгу. Вже не вперше ми обираємо для проведення наших заходів “Озеро Віта” на Закарпатті. Адже це безпечне мальовниче місце, де кожна змогла налаштуватися на потрібний настрій. А між заняттями наші учасниці встигли насолодитися гірськими краєвидами, карпатським повітрям і спокоєм пралісів.

Ініціатива “Розвиток спроможності ромських ГО в Україні” реалізується ГО “Обʼєднання ромських жінок “Голос Ромні” в межах програми “Спроможні та сильні”, що виконує Фонд Східна Європа за підтримки Швейцарії.

навчальна програма