марія

Марія з Донеччини стала грантеркою "Голосу Ромні"

Історія дівчини, яка переїхала під час війни до Ужгорода і виграла міні-грант на розвиток власної справи.

Avatar placeholder

Голос Ромні

29.04.2024

1 хвилина на прочитання

Марія саме закінчувала 11 клас, коли почалася велика війна. Костянтинівка — невеличке місто в Донецькій області, яке потерпає від російських обстрілів. Звідти дівчина вирішила евакуюватися до більш безпечного Ужгорода. Батьки залишилися на Донбасі.

Зараз Марія живе з хлопцем і його мамою та дистанційно навчається у харківському виші. Проте працювати за профілем поки не планує — евакуація кардинально змінила її життя. Дівчина пройшла наші курси перекваліфікації для жінок із вразливих категорій і стала майстринею манікюру. Завершивши навчання, вона отримала стартовий набір з усім необхідним для роботи: це спеціальна лампа, фрезер, витяжка, стерилізатор та сухожар, а також ножиці, гель-лаки, бази, пилочки та інші інструменти для манікюру.

марія

Спостерігаючи за успіхами Марії, ми вирішили також запросити її на наш бізнес-курс у просторі Voice of Romni, на якому ми навчали розробляти бізнес-план, фінансовий план та маркетингову стратегію. Тут дівчина знову проявила старанність і змогла виграти міні-грант на розвиток власної справи.

Дівчина впевнена, що тепер зможе заробляти будь-де, а це дуже важливо в наш час: «Я не планую працювати в сфері манікюру, працюючи на когось. Ця професія може подорожувати разом зі мною. Де б я не була, я можу сісти, організувати собі стіл у будь-якій кімнаті і робити гарні нігті людям».

Проєкт соціально-економічного відновлення внутрішньо переміщених ромських жінок впроваджується за технічної підтримки UN Women Ukraine / ООН Жінки в Україні та за фінансування Women's Peace & Humanitarian Fund. WPHF – це гнучкий і швидкий інструмент фінансування, який підтримує якісні заходи, спрямовані на підвищення спроможності місцевих жінок у запобіганні конфліктам, реагуванні на кризи та надзвичайні ситуації та використовування ключових можливостей миробудівництва.

Це відео підготовлене за фінансової підтримки Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF), але це не означає, що висловлені в ньому погляди та вміст є офіційно схваленими або визнаними з боку Організації Об'єднаних Націй.