дослідження

"Голос Ромні" розпочав детальне вивчення потреб ромських громад на території України

В опитуванні беруть участь 500 респондентів і респонденток у 5 областях

Avatar placeholder

Голос Ромні

17.06.2024

1 хвилина на прочитання

“Дані керують рішеннями”, — заявила під час Регіонального Українського Жіночого Конгресу у Полтаві Координаторка системи ООН в Україні Деніз Браун. І наша організація абсолютно поділяє таку думку. Саме тому “Голос Ромні” почав масштабне дослідження потреб ромських громад в Україні. Маємо на меті зрозуміти, як змінилося становище ромів і ромок внаслідок повномасштабної війни.

Кризи загострюють проблеми всіх вразливих груп і ромська громада – не виключення. Ми часто чуємо питання від гуманітарних організацій та фондів, чи є дані, які демонструють вплив війни на потреби та проблеми ромів і ромок. Донині ніхто не проводив фахових досліджень з цієї теми, а локальні опитування не могли вважатися репрезентативним через малу вибірку та брак методології. Саме тому ми вирішили провести ґрунтовне соціологічне дослідження, яке стане основою для розробки нових проєктів і буде корисним для всіх зацікавлених сторін: громадських організацій, представників органів влади, донорів, тощо. Це допоможе раціонально використовувати ресурси, не марнувати їх на неефективну допомогу та фокусуватися на найбільш критичних напрямках підтримки.

дослідження

Наше дослідження охоплює такі сфери:

— доступ до житла та інфраструктури;

— базові потреби;

— медична допомога;

— робота;

— освіта.

В опитуванні беруть участь 500 респондентів і респонденток у Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій, Одеській та Закарпатській областях.

Крім того, дослідження міститиме фахову оцінку потреб ромської громади від експертів, науковців, активістів та представників урядових структур. Наразі це перше дослідження такого масштабу в Україні. Ми плануємо презентувати його результати на онлайн-форумі на початку липня.

Ініціатива “Розвиток спроможності ромських ГО в Україні” реалізується ГО “Обʼєднання ромських жінок “Голос Ромні” в межах програми “Спроможні та сильні”, що виконує Фонд Східна Європа за підтримки Швейцарії.